Durant l’Imperi Romà, un missatge de Roma a Londres trigava a arribar de mitjana unes 4 setmanes. Aquesta velocitat s’ha mantingut constant durant pràcticament 2000 anys. En temps de Felipe II, una carta de Madrid a Manila, trigava en arribar mes o menys un any, i la resposta, un altre tant.
[Cuando el Hierro era más caro que el oro – Alessandro Giraudo]
Al 2019 es varen fer 3,8 millons de recerques al Google cada 60 segons….
Pels que varem començar fa anys amb les noves tecnologies, la Llei de Moore, aplicable no només al ritme de l’evolució dels microxips, sino en un o altre grau a totes elles, ha estat inexorable.
Així, la velocitat de l’evolució tecnològica, el increment del volum d’informació i la facilitat de comunicació, van fer que d’engreixar llistes de punts d’interès per estar al corrent de les tendències i progressos, passéssim ràpidament a reduir les llistes per focalitzar-nos cada cop en menys temes i cada vegada mes especialitzats, per una pura limitació temporal d’absorbir el torrent informatiu.
A dia d’avui, el problema s’ha agreujat perque ja no es tracta de trobar informació, sinó com fer per desempallegar-nos de l’excedent d’informació, repetida, incongruent, inconsistent, o directament falsa. Infoxicació. Com va dir David Lewis : “Knowledge is power, but information is not”
La curació de continguts com alternativa
Per saber destriar el gra de la palla, accedir a continguts de valor, seguir tendències o tant sols estar al corrent dels temes que ens interessen, una de les millors opcións a considerar son les tècniques de “curació de continguts”, (content curator) que faciliten criteris i sobretot eines per cercar, trobar, destriar i/o publicar els millors continguts, de manera àgil, eficient i gairebé automàtica.
Les seccions “IT Security News” i “IT Security Resources” son dos exemples de publicació semiautomática amb Wakelet.
Aquestes tècniques permeten:
– Selecció de fonts i recepció d’informació actualitzada amb la periodicitat que marquem,
– Faciliten el filtrar i classificar l’informació
– Guardar articles, documents i enllaços per llegir-los mes tard,
– Implementar la difusió i publicació de informació a blogs i webs
– i molt mes,….
Si algú vol aprofundir al respecte, conèixer més eines i/o com utilitzar-les, parlem-ne, i podem dissenyar plegats una sessió de coaching, un curs personalitzat o una tanda de consultes per trobar la solució mes adequada a cada necessitat.